Stockholm & Sörmland kortresa

En cykeltur genom Sveriges historia

Upptäck Stockholm och dess omgivningar under en cykeltur längs Mälaren - en av Sveriges största sjöar. 

Nivå: 

Nivå 3

4
dagar

50
∅ km per dag

Upptäck Stockholm och dess omgivningar under en cykeltur längs Mälaren - en av Sveriges största sjöar. Du cyklar genom omväxlande landskap och har nästan alltid en sjö eller havet i din omedelbara närhet. I Sveriges historias spår från vikingatiden fram till våra dagar finns mycket intressant att upptäcka: Drottningholms slott och Stockholms parker, småstäder som Södertälje och vårt lands enorma vidder. 

RESAN

 • Start / mål
  Stockholm
 • Reslängd
  4 dagar/3 nätter 
 • Sträcka
  ca. 95 kilometer
 • Dagsetapper
  mellan 45 och 65 cykelkilometer 
 • Kommentarer om rutten
  I Stockholm väl utbyggda cykelvägar. Utanför staden cykling på mindre vägar med lite trafik, på vissa delsträckor cykling på landsvägar. På de två första dagarna samt på sista dagen mest platt terräng, däremellan kan det vara lätt böljande. 

Dag 1: Egen resa till Stockholm

Vår vackra huvudstad med sina många sevärdheter lockar till en första promenad. På kvällen information om rutten och cykelutlämning. 
Övernattning i Stockholm.

Dag 2: Stockholm - Södertälje ca. 55 km 

Längs Sveriges tredje största sjö, Mälaren, cyklar du på resans första dag längs den gamla handelsrutten som har funnits sedan vikingatiden. På Lovön ligger världskulturarvet Drottningholms slott. Här, vid Mälarens strand, växte kungafamiljen upp. Även det på området belägna Kina slott från 1700-talet är värt ett besök. Det i den gamla källaren inrymda caféet serverar goda våfflor. Här är det kanske dags för en vilostund. Du fortsätter med färjan mot Södertälje.  

Dag 3: Södertälje - Mariefred/omgivning ca. 40 km 

I dag cyklar du på små sidovägar till Gripsholms slott. På slottet finns statens porträttsamling med över 4000 verk, där besökaren kan följa porträttkonstens förändringar från 1500-talet fram till nutid. Slottets historia går tillbaka till 1370-talet, då Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på en udde som efter flera utbyggnader blev till Gripsholms slott. På kvällen åka du tillbaka till Stockholm med ångfartyg S/S Mariefred (varaktighet 3,5 timmar). Vi bokar gärna extradagar i Mariefred och/eller Stockholm åt dig. 

Dag 4: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din Sörmland-cykeltur. Vi bokar gärna extradagar åt dig.

Boka en guidade Stockholmrundtur: Även Stockholms innerstad kan utforskas med cykeln. Dagens rutt går över några av stadens 14 öar. Du cyklar på halvön Djurgården och en del av Nationalstadsparken. På Djurgården ligger Vasamuseet och friluftsmuseet Skansen, som båda två är värda ett besök. Slottet och Gamla stan står också på dagsprogrammet.