Cykelsemester i Stockholm & Sörmland

En cykeltur genom Sveriges historia 7 dagar / 6 nätter från 7990:-

Cykla i Stockholm och Sörmland med Bike Europe

Upptäck Stockholm och dess omgivningar under en cykeltur längs Mälaren - en av Sveriges största sjöar. Du cyklar genom omväxlande landskap och har nästan alltid en sjö eller havet i din omedelbara närhet. I Sveriges historias spår från vikingatiden fram till våra dagar finns mycket intressant att upptäcka: Drottningholms slott och Stockholms parker, småstäder som Mariefred och Trosa och vårt lands enorma vidder. 

Nivå: 

Nivå 3

från 7990 :-
boka här

Resan

Stockholm skymning

Dag 1. Egen resa till Stockholm

Vår vackra huvudstad med sina många sevärdheter lockar till en första promenad. På kvällen information om rutten och cykelutlämning. 
Övernattning i Stockholm.

Drottningholms slott

Dag 2. Stockholm - Södertälje ca. 53 km 

Längs Sveriges tredje största sjö, Mälaren, cyklar du på resans första dag längs den gamla handelsrutten som har funnits sedan vikingatiden. På Lovön ligger världskulturarvet Drottningholms slott. Här, vid Mälarens strand, växte kungafamiljen upp. Även det på området belägna Kina slott från 1700-talet är värt ett besök. Det i den gamla källaren inrymda caféet serverar goda våfflor. Här är det kanske dags för en vilostund. Du fortsätter med färjan mot Södertälje.  
Övernattning i Södertälje.

Strängnäs

Dag 3. Södertälje - Strängnäs ca. 60 km 

I dag cyklar du på små sidovägar till Gripsholms slott. På slottet finns statens porträttsamling med över 4000 verk, där besökaren kan följa porträttkonstens förändringar från 1500-talet fram till nutid. Slottets historia går tillbaka till 1370-talet, då Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på en udde som efter flera utbyggnader blev till Gripsholms slott. Du fortsätter till dagens etappmål Strängnäs. 
Övernattning i Strängnäs.

Hotell Kulturhuset Ytterjärna

Dag 4. Strängnäs - Järna ca. 56 km 

På morgonen transport till Åkers styckebruk, där dagens cykeltur startar. Rutten tar dig till den vilda naturen i Sörmlands imponerande landskap. Genom stora snedvridningar och sänkning av den norra delen har många floder och sjöar bildats. Stigningarna belönas med vackra vyer och långa utförsbackar. Ditt hotell är beläget i den lilla staden Järna med den berömda antroposofbyn med biodynamiska trädgårdar och sin speciella arkitektur.
Övernattning i Järna.

Trosa

Dag 5. Järna - Trosa ca. 32 km 

Dagens mål är den idylliska staden Trosa, som genom åren har attraherat många konstnärer och författare. Gunnar Ekelöf bodde en tid i Trosa. Här rekommenderas skaldjursbord med delikatesser från världens hav.
Övernattning i Trosa.

Cykelled i Sörmland

Dag 6. Trosa - Stockholm ca. 45 km 

Resan forsätter i riktning mot norr. Efter en kort färjetur kommer du till Mörkö. Tips: Ta pendeltåget in till Stockholm och cykla på eftermiddagen på fina cykelvägar längs vattnet till den sydliga stadsön Södermalm. På kvällen kan du testa en av Södermalms många restauranger. 
Övernattning i Stockholm.

Stockholm - Gamla stan

Dag 7. Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din Sörmland-cykeltur. Vi bokar gärna extradagar åt dig.
Ruttförslag för en extradag (ca. 40 km): Även Stockholms innerstad kan utforskas med cykeln. Dagens rutt går över några av stadens 14 öar. Du cyklar på halvön Djurgården och en del av Nationalstadsparken. På Djurgården ligger Vasamuseet och friluftsmuseet Skansen, som båda två är värda ett besök. Slottet och Gamla stan står också på dagsprogrammet. Det finns möjlighet till guidade Stockholmsrundturer.